Kaštanáři
Když se zastavíte u diorámat s výjevy z bruslení na zamrzlé Vltavě, zajisté vašemu zraku neunikne figurka lehce shrbeného, starého prodavače kaštanů.
Jeho předlohou je Josef Štěrba, jeden z prvních českých kaštanářů, kteří dokreslovali předvánoční atmosféru staré Prahy a ostatních větších měst.
Jedlé kaštany se k nám dovážely již koncem 17. století, ale jejich obliba vzrostla teprve po rozšíření Rakousko-Uherska o část Itálie, kdy nastal čilý obchod s tropickými a subtropickými plody. Čerstvé kaštany byly časem k dostání i v hokynářstvích nebo na vánočních trzích.
Zpočátku tedy u nás kaštany nabízeli nejprve italští prodavači, kteří lákali kolemjdoucí na novou teplou pochoutku voláním "Marronia arrostiti", tj. pečené kaštany. Kaštany pekli na náměstích v pojízdných kamínkách ve tvaru lokomotivy s velkými koly a vysokým komínkem, ve kterých topili dřevěným uhlím. Posléze se prodeje chopili místní kaštanáři a pečené kaštany se postupně staly jednou z tradičních součástí našich vánočních dobrot.
(Čerpáno z knihy Vánoční cukroví s láskou pečené, vydané nakladatelstvím Rubico, kterou lze na výstavě rovněž zakoupit.)